Son kırk yılda, aşırı kilo tüm dünyada yaygın şekilde yaşanan bir sorun. Yetişkinlerin ve çocukların obezite yüzdesi büyük ölçüde artış gösteriyor. Diyetisyen Kübra Bal bahar aylarında kilo vermeye başlamak isteyenlerle özel püf noktalar paylaşırken, beslenme biçiminizde olumlu etkiler yaratabilmek için neler yapılması gerektiğini açıklıyor. Ayrıca ödem atıcı detoks diyeti tarifi ve bu senenin favori 5 besini ile fazla kilolardan kurtulmak hayal değil.
Değişime Hazır Olun!
Uyku saatlerinizi düzenleyin
Geç yatmayıp, sabahları güne erken başlayın. Geç saatlerde bir şey tüketmeseniz bile, uyanık olmak kortizol ve ghrelin hormonu salınımını azalttığı için kilo vermeyi zorlaştırıyor. Yapılan araştırmalar 00.00-04.00 arasında uykuda olmanın, zayıflamaya yardımcı olduğu yönünde.
Kahvaltınızda protein bulunsun
Kan şekeriniz güne nasıl başlarsa, o şekilde gider. Protein içeren bir kahvaltı hem kan şekerinizi korur, hem tokluk sağlar, hem de metabolizmanızı hızlandırarak zayıflamanıza yardımcı olur.
Kahvaltınızda şu alternatifleri kullanın
1 bardak süt+4 kaşık müslü+2 ceviz içi
1 bardak kefir+3 kuru hurma+15 iç badem
1 haşlanmış yumurta+2 dilim peynir+1 dilim tam buğday ekmeği
İkindi tehlikesi
Günün en çok atıştırılan vaktine hazırlıklı olun. Çantanızda, arabanızda, ofisinizde 15 iç badem+2 hurma+3 ceviz içi + sütlü kahve krizi atlatın.
Akşam hafifliği
Haftada 2 gün akşam yemeğinizde sadece 1 kase çorba + 1 kase yoğurtla yiyin. Diğer 2 gün ise ızgara balık + salata tüketin.
Dişlerinizi fırçalayın.
Akşam yemeğinizi yedikten sonra, dişlerinizi fırçalayın ve büyük bir bardak su için. Sürekli atıştırma hissiyatınızın kaybolduğunun göreceksiniz.
Hedef daha uzağa
Daha uzak markete gidin, arabanızı daha uzağa park edin, daha uzak bir durakta inin, daha uzak yerde buluşun. Bu şekilde günlük hareketinizi 30 dakika artırın.
Suyu şişeyle için
Su içmeyi unutuyor musunuz? Bardakla değil şişeyle için. Her gün 1,5 litrelik bir cam şişeyi gözünüzün önüne koyarak takip edin ve bitirmeden yatağa girmeyin.
Top 5 Besin
Kırmızı Kinoa: Bol protein, lif ve mineral içeren kinoa, metabolizmanın iyi çalışması, yediklerimizin enerjiye dönüşebilmesi açısından önemli olan B grubu vitaminlerinden B1,B2, folik asit ve B6 bakımından da zengin. Düşük glisemik indeks değeri ile kan şekeri seviyesini kontrol altında tutar. Böylece diyet yapan kişiler için tüketimi oldukça ideal.
Karabuğday: İçerisinde yüzde 11 oranında protein bulunan karabuğday serin iklimlerde yetişen ve gluten içermeyen bir bitki. Bu özelliği ile glutene alerjisi olanlar ve çölyak hastaları için de uygun. Karabuğday, tok tutucu özelliği ve protein içeriği ile diyetlerde olmazsa olmaz besinlerden birisi. Karabuğdayları ve brokolileri haşlayarak, zeytinyağı, sirke, limon ekleyerek leziz ve tok tutucu bir salata hazırlayabilirsiniz.
Goji Berry: Kurt üzümü olarak da bilenen bu meyvenin içinde güçlü antioksidanlar bulunuyor. Yağ yakımını hızlandıran gojiberry, gıdalardan alınan yağın vücutta depolanmasını da engelleyici özellikte. Ara öğünde 1 kase yoğurdun içerisine 12-15 adet ekleyerek, göbek yağlarınızdan kurtulabilirsiniz.
Brezilya Cevizi: Diyetlerde ara öğünün önemi yadsınamaz bir gerçek. Brezilya cevizi ara öğünlerin yeni yıldızı olmaya aday bir besin. Kuvvetli bir antioksidan, selenyum açısından zengin. Yüksek yağ ve protein içeren brezilya cevizini ara öğünde bitki çayınızla beraber 7-8 adet tüketebilirsiniz.
Makademya fındığı: Diğer bir popüler ara öğün seçeneği Makademya fındığı. Kalori değeri oldukça yüksek olduğundan (100 gramı 718 kkal) ara öğünde 10 adeti geçmemekte yarar var. İçerdiği yüksek yağ oranından dolayı tok tutucu özellikteki besinlerden birtanesi.
Ödem Atıcı Detoks Diyeti
Sabah: 2 kutu probiyotik yoğurt, 2 kaşık yulaf, 1 halka ananas
Öğle: 6 kaşık zeytinyağlı sebze yemeği, 1 dilim tam buğday ekmeği
İkindi: 1 kivi + 2 ceviz + 10 iç badem
Ara Öğün: 1 kase sebze çorbası, 1 kase yoğurt, 1 dilim tam buğday ekmeği
Gece: Papatya / melisa çayı + ½ muz
1 demet maydanoz, 1 demet dereotu, 1 demet nane,1 yemek kaşığı kekik 2 Litre suda 20 dk kaynatılıp soğutulur. Gün boyu içilir.
Bu diyet, 25-45 yaş arası, sağlıklı bayanlar için haftada 1 gün yapılabilir. Hamileler, emziren anneler, sağlık problem olan kişiler tarafından yapılmamalıdır.