Türkiye’de hemen herkeste görülen reflü çeşitli sorunları beraberinde getiriyor. Yaşam standartlarını kısıtlayan bu rahatsızlık için uzmanlar, lahana, fasulye ve yumurta akını önerirken, yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirtiyor.
Uzmanlar yararlı ve zararlı besinleri açıkladı
Yenilen besinlerin çeşitli sebeplerden dolayı mide içeriğinden yemek borusuna geri kaçmasına reflü deniyor. Bu durum uzun süre devam ederse, asitli olan mide içeriği yemek borusunu tahriş ediyor. Yemek borusu kendini mide asidinden koruyamaz hale geliyor. Türkiye’de yüzde 98 gibi yüksek oranda görülen bu rahatsızlık, genelde yemekten sonra ağza acı su ve besin gelebiliyor. Reflünün oluşmasında bir diğer faktör mideyle yemek borusu arasındaki kapağın görevini yerine getirememesi sonucu ortaya çıkıyor. Ülkemizde hemen herkeste görülen reflü için uzmanlar yararlı ve yararsız olan besinlerin bir kısmını şu şekilde sıralıyor…
İyi gelenler: Elma, Muz, Patates (fırında veya haşlama), Brokoli, Lahana, Havuç, Fasulye, Yağsız kıyma, Tavukgöğsü (haşlama), Balık, Beyaz peynir , Ekmek, Kepek, Yulaf, Esmer pirinç, Beyaz pirinç ,Mısır ekmeği ,Yağsız krem peynir. Soya peyniri .Yumurta akı.
TETİKLEYEN GIDALAR
YAĞLI GIDALAR:
Yağlı gıdaların sindirimi zordur bu nedenle mide daha fazla asit salgılamak zorunda kalır. Yağ aynı zamanda sindirimi yavaşlatarak reflü riskini yükseltir. Kızartma gıdalar, aşırı tuzlu konserve yiyecekler, koruyucu madde içeren içecekleri tüketmeyin.
DOMATES:
Sağlık için çok yararlı “likopen” maddesini içeren domates yüksek asit içeriğiyle reflü şikayetlerini artırabilir. Ketçap, domates salçası, domates suyu gibi besinler de genel olarak reflüyü olumsuz etkiler.
BAHARATLI YİYECEKLER:
Aşırı baharatlı ve acı yiyecekler reflüyü şiddetlendirebilir. Yemeklere eklediğiniz baharatları azaltabilirsiniz.
NANE:
Mide ve yemek borusu arasında bulunan kasın gevşemesine neden olarak mide asidinin yemek borusuna geçişini kolaylaştırabilir. Taze nane, naneli sakız, nane çayı ve naneli şeker tüketmemeye çalışın
Okunma:
420