Besinlerin kurutularak saklanması, içerdikleri suyun alınarak bakteri üretiminin durdurulmasını sağlar. Bu nedenle kurutulan meyveler bozulmadan ve çürümeden uzun süre saklanabilir. Kışa hazırlık için oldukça pratik bir yöntem olan kurutma işlemi evde de yapılabilir.
Kuru meyveler özellikle mevsiminde olmayan meyvelerin güvenle tüketilmesine olanak verir. Meyve kurutma işlemi için temelde iki yöntem vardır.
Meyve Kuruturken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kurutulmak istenen meyvelerin ne ham ne de çok ergin olmasına dikkat edilmelidir. Üzerinde herhangi bir yara, ezik olmayan meyveler tercih edilirse kurutma işlemi daha başarılı olur, kuruyan meyvenin tadı daha iyi korunur.
Meyvelerin kabukları, çekirdekleri, sapları ve yaprakları ayıklanır. Ayva, elma gibi kararan meyveler kurutma işlemine başlanmadan önce tuzlu ya da limonlu suda 5-10 dakika kadar bekletilir. Meyveler serilerek kurutulacaksa temiz pamuklu bir bez ya da çarşaf kullanılabilir. Kullanılan bezin açık renkli olması idealdir.
Meyveler belirli aralıklarla düzgün bir şekilde bezin ya da çarşafın üstüne serilir ve güneşin altında kurumaya bırakılır. Su oranı yüksek meyvelerin kuruması diğerlerine oranla daha az zaman alır ancak ortalama olarak 30-35 dereceli bir havada ve direkt güneş ışığında tutulan meyveler en fazla 10 gün içinde istenen şekilde kurur.
Meyve kurutma işlemi ne kadar kısa sürede yapılırsa meyvenin tadı, kokusu, rengi ve içerdiği vitamin o kadar iyi korunur. Dolayısıyla meyve kurutma işlemi bol güneşli ve sıcak havalarda yapılmalıdır. Meyveler kururken sinek, böcek gibi haşerelerin zarar vermemesi için serginin üzerine cibinlik ya da tel gerilebilir. Meyvelerin ısı ve hava alması engellenmediği sürece bu işlem kurumayı yavaşlatmaz.
Kuruyan meyveler buzdolabında, streçlenerek 4-6 ay kadar saklanabilir. Eğer kurutulan meyve miktarı fazla ise derin dondurucuda dondurulduğunda 2 yıla kadar saklanabilir.