Çocuğunuz sosyo-fobik mi?

Sosyal ortamlarda kişinin aşağılanıp utanacağını düşünme korkusu, kalabalık ortamlarda kaçınma davranışıyla kendini gösterir ve bu durum ‘sosyo-fobi’ olarak tanımlanır. Sosyo-fobi eğer hafif gözüküyorsa kişinin korku duyduğu ortamlardan uzaklaşması şeklinde gerçekleşir. Ağır durumlarda ise sosyal yalnızlık görülür. Çocuklarda utangaçlık gibi durumlar çok ağır gözükürse bu bir kişilik özelliği gibi alganılmaması ve önlem alınması gerekir.

 

Çocuklarda görülen sosyo-fobi eğer kişilik özelliği olarak algılanırsa ilerleyen yaşlarda ciddi sorunlara yol açabilir.

EN TEMEL KORKU REZİ OLMAK

Sosyo-fobisi olan kişilerin en temel korkusu başkalarının önünde gülünç duruma düşmek. Çocuğun kendini soktuğu utangaçlık durumu günlük yaşantısını, yapması gerekenleri, arkadaşlarıyla ilişkisini engelliyorsa sosyal-fobisi olma ihtimali büyük.

 

ANNE VE BABANIN ETKİSİ BÜYÜK

Çocuklar anne ve babalarını örnek alır bu yüzden ebeveynlerde utangaçlık varsa çocuğunda utangaç olma ihtimali artar. Bebeklerde korku duygusu 4.aydan itibaren başlar ancak buna fobi denilebilmesi için kaçınma davranışının da olması gerekir.

ANKSİYETE UZUN SÜRE DEVAM ETMEMELİ

Sosyo-fobi anksiyete bozukluklar içinde değerlendirirlir. Anksiyete çocuklarda ağlama, huzursuzluk, durgum bakışlar, güven duydukları birine sıkıca sarılma gibi davranışlarından bazıları. Bu şikayetler 6 aydan fazla sürerse ve herhangi yan etki yapacak ilaç yoksa çocuğun sosyo-fobisi olma ihtimali yüksek.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Sosyal-fobide etkili psikoloji ve farmakolojik tedavi yapılabilir. Tedavi şekli çocuğun kişisel özellikleri dikkate alınarak yapılır. Çocuklarda oyun ile beraber konu üzerinde hakimiyet kazandırılmaya çalışır, anne ve babaya tavsiyeler verilir. Eğer çocuk aşağıdaki belirtilerin çoğuna sahipse bir uzmana başvurulması gerekir.

1) Okula gitmek, faaliyetlere katılmak istememek

2) Bir faaliyetten önce gelen ve sonradan geçen mide ağrıları olması

3) Alışılmışın dışında görülen kaygı

4) Motivasyon ve konsantrasyonda düşme

5) Uyku problemleri

6) Tıbbi bir nedeni olmadan sık sık görülen mide, baş, kas ağrısı, aşırı terlemeden şikayet

7) Endişe ve korkuların norma yaşantısını etkilemesi

8) Sosyal ortamlarda gergin olması

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir