Yoğurt seçmenin püf noktaları nelerdir?

Hangi tip yoğurdu almak gerek? Aromalı ya da meyveli yoğurtları tüketmek ne kadar doğru?.. En sağlıklısı, yoğurdunuzu sade olanından seçip kendinizin lezzetlendirmesi

Yoğurt, Türk mutfağının keşfettiği en kıymetli gıdalardan biridir. Batı devletleri tarafından fark edilmesiyle hakkında yapılan araştırmalar derinleşmeye de başladı. Bilim adamlarının sonuçlanan çalışmaları, her geçen gün yoğurt hakkında yeni bilgiler edinmemizi sağlıyor. İçerdiği vitamin ve minerallerin yanı sıra kilo kontrolünde de son derece faydalı olduğunu artık biliyoruz.
Bel çevresinde biriken yağlar, güzellik kaygısının çok ötesinde etkilere sahiptir. Özellikle bu bölgede birikiyor olmaları; diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser tiplerini işaret ediyor olabilir. Bu sebeple kontrol altında tutulmaları son derece önemlidir. Yoğurt, içerdiği sağlıklı bakteriler sayesinde bağırsak sisteminizi harekete geçirmekle kalmayıp bağışıklık sisteminizi de kuvvetlendirir. Ayrıca D vitamini ve kalsiyum yönünden de zengindir. Uzun süre tokluk hisse vermesi de normalden daha az yemeniz için size yardımcı olacaktır.
Sizi harekete geçirecek bir araştırma sonucu var ki son derece ilginç: Araştırmacılar, diyetlerinde günde üç öğün yoğurt tüketenlerle tüketmeyenlerin bel çevrelerinden kaybettikleri yağ oranını incelemişler. Buna göre günde üç öğün yoğurt tüketenlerin, yüzde 81 oranında daha fazla yağ yaktıkları tespit edilmiş.

TATLANDIRICI VE GIDA BOYASI OLANI ALMAYIN
Bunca faydası bulunan yoğurttan maksimum fayda sağlamak için doğru tercihler yapmak gerekir. Peki yoğurt seçmenin püf noktaları nelerdir?
Son yıllarda market rafları, çeşit çeşit yoğurtla doldu taştı. Her türlü aroma ve tadı yakalamak mümkün. Peki aromalı ya da meyveli yoğurtları tüketmek ne kadar doğru?
Vanilyalı, muzlu, çilekli ya da tabanı meyve parçalarıyla dolu olanların birbirlerinden farkı yoktur. Tamamı şeker ilavelidir. Aromalı olan yoğurtların büyük bölümünde içerdiği meyve aroması, hazır meyve suyundan gelir ki bunlar meyvenin özünü neredeyse ihtiva etmez, gıda boyası ve tatlandırıcı içeren karışımlardır. Kesinlikle tüketilmemelidirler. Ancak elbette yoğurdunuzu sade tüketmek zorunda değilsiniz, aldığınız sade yoğurda meyve ya da kuruyemiş ekleyerek kendiniz de tatlandırabilirsiniz.

BİR MİKTAR YAĞ KABUL EDİLEBİLİR
Eğer tadına aşırı düşkün değilseniz, light (tamamen yağsız) yoğurt almanız için hiçbir sebep yok. Yapılan araştırmalar yoğurtta bulunan yağın; uzun süren tokluk hissine, yoğurttan alacağınız A, D vitamini ve bazı besin maddelerinin daha iyi emilmesine sebep olduğunu gösterdi. Ayrıca yoğurtta bulunan yağ, asitten gelen laktozu dengeleyerek kan şekeri kontrolünde de yardımcı rol oynar.
Peki hangi tip yoğurdu almak gerek? Eğer sıkı bir diyette değilseniz normal (yağlı) yoğurt yiyebilirsiniz. (Kabul edilen standartlara göre normal yoğurt yüzde 4 yağ içerir.) Sıkı diyet yapanlardansanız, yağı azaltılmış yoğurt tercih etmelisiniz.

ORGANİK YOĞURT TERCİH EDİLMELİ
Evlerimizde yoğurt yapmak, kültürel alışkanlıklarımız arasında yer alıyor. Bu konuda gerçekte şanslı bir milletiz. Ancak evinizde yoğurt yapılmıyorsa biraz daha pahalı olmasına rağmen organik yoğurt almanızı öneririm.
Organik sertifikası almaya hak kazanan ürünlerin tüm hammaddeleri de organiktir. Yani organik yoğurtta kullanılan inek sütü de şartlara uygundur. İneğin beslenme şeklinde sağılma koşullarına kadar dikkat gösterilmiştir. Dolayısıyla, toksik kimyasallar ve benzeri zararlılardan muaftır.
Bazı üreticiler ineklere, rBGH adı verilen bir büyüme hormonu veriyorlar. Yapılan araştırmalar, bu hormonun prostat, meme ve kolon kanserinin sebeplerinden biri olabileceğini söylüyor. Gelişen teknoloji ve takip sistemleri, organik sertifikalarının güvenilirliğini artırdı. Bu sertifikayı taşıyan gıda maddeleri, genetik modifikasy

YOĞURDUNUZU LEZZETLENDİRİN
Yoğurdunuza ekstra kalori ilave etmeden tatlandırmak istiyorsanız, pirinç patlağı ekleyebilirsiniz. Ya da son yıllarda faydaları saymakla bitmeyen chia seed ekleyerek fazla kalori almadan yoğurdunuza lezzet katabilirsiniz. Taze meyveler, yoğurdunuzu tatlandırmanın en lezzetli yolu. Bir kase yoğurda yarım bardak yaban mersini eklediğinizde sadece 130 kalori ilave etmiş olursunuz. Fındık, ceviz ve badem; yoğurda ekleyebileceğiniz sağlıklı alternatifler arasında yer alıyor. İlla şekerli bir tat istiyorsanız, bal da ekleyebilirsiniz. Ancak bir kase yoğurt için bir kaşık yemiş ve bir çay kaşığı bal yeterli gelmelidir.

SON YILLARIN MODA DONDURMASI FROZ EN YOĞURT
Son yıllarda frozen yoğurt adı ile satılan yoğurt dondurmaları çok talep görüyor. Yapılan araştırmalar, bir porsiyon frozen yoğurt ve normal yoğurdun aynı kalori ve yağ oranına sahip olduğunu gösterdi. Ancak frozen yoğurt, normal yoğurda oranla çok daha fazla şeker, çok daha az protein içeriyor. Frozen yoğurt, tabii ki piyasadaki dondurmaları tüketmektense çok daha sağlıklı bir tercih ancak normal yoğurdun yerini tutmadığı da bir gerçek.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir