lgam acı tadıyla bilinen bir kök sebzesidir. Kökü ve yaprakları çok yüksek değerde besin ve bileşenler içerir. Ünlü Romalı filozof, Pliny, şalgamı kendi zamanının en önemli gıdalardan biri olmak değerlendirmiştir. Yıllar sonra modern tıp şalgam üzerinde yaptığı bilimsel araştırmalar Pliny’in ne kadar haklı olduğunu ortaya koyuyor.
Şalgam ülkemizde yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Özellikle kış aylarında tüketimi artar, yemeklerin özellikle balıkların yanında tüketimi tercih edilir. Şalgam ayrıca salatalarda ve turşularda kullanılır. Kışın soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklara iyi geldiğine inanılır.
Şalgam bol miktarda A vitamini içermektedir. Bunun yanında C, E, K B6 vitaminler ve başta Kalsiyum, demir ,potasyum, fosfor, magnezyum olam üzere bir çok mineral ve bileşen içermektedir.
Şallgamın içerdiği bir çok vitamin, mineral ve bileşenler sağlık açısından önemli katkılar sağlar. Bu özelliği sayesinde şalgam, kalp sağlığını korumaktan, kanserle mücadeleye, cilt sağlığından, damar sağlığına kadar bir çok açıdan sağlığımıza hizmet etmektedir.
İçerdiği Omega-6 yağları ve diyet lifleri sağlığımıza olan faydasların alanını daha da genişletmektedir. Diyet lifleri genel anlamda sindirim sitemi sağlığını korumaya yardımcı olurken, Omega-6 yağları saç ve cilt sağlığından iltihaplara kadar bir çok alanda sağlığımıza hizmet eder. Şalgamın sert görünümü belkide bünyeyi ve bağışıklık sistemini akle gibi geçilmez yaptığındandır kim bilir.
Şalgam Kanseri Önler: Şalgam kanser hastalığı ile mücadele eden zebzeler arasındadır. Şalgam diğer sebzelerde olduğu gibi kanaser hastalığı ile mücadele edecek doğal besinler ve antioksidanlar açısından zenginidir. Şalgamın içerdiği gliknozolit seviyesi çok fazladır. Labaratuvar araştırmaları glikozinolit bileşeninin karaciğerdeki toksinler ve kanserojen maddelerle etkileyici bir şekilde mücadele ettiğini ortaya koymaktadır. Hatta bu maddenin tümörlerin büyümesini önlediği söylenmektedir. Bunun dışından şalgamın etkili bir antioksdian olması kansere neden olan serbest radikallere karşı bünyeyi koruduğunu söyleyebiliriz. Antioksidan özelliği sayesinde, şalgam serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlar.
Şalgam Kalp Sağlığını Korur: Şalgam, kalp krizi ve kalp hastalığının önlenmesinde önemli rol oynadığı düşünülen çok önemli bir anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özelliği sayesinde koleterolü sağlıklı seviyede tutmayı başarır, bunda folatlar da önemli rol oynarlar. Ayrıca kalp damar sağlığı için çok önemli olan B vitaminini fazla miktarda içermektedir.
Şalgam Bağışıklık Sistemini Korur: Şalgam C, A, E vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin maddesidir. Bunun yanında manganez ve beta-karoten de dahil olmak üzere çok sağlam bir antioksidan özelliğinin olması bağışıklık sitemine inanılmaz katkı sağlar. Şalgamın kökleri C vitamini daha fazla içerir ve özellikle yaprakları antioksidan özelliği daha fazladır. Çok etkili bir antioksdian olması serbest radikalleri ortadan kaldırmasının yanında hücrelerin yenilenmesi, hasarlı hücrelerin onarılması, hücrelerin sayısının artması, DNA hasarlarının giderilmesinde bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu besinlerin sağlanması gibi bir çok açıdan katkı sağlar. Bütün bu katrıları ile şalgam çelik gibi bir bağışıklık sisteminin temellerini atmaya yardımcı olur.
Bağırsak Hastalıklarına İyi Gelir: K vitamini ve omega-3 yağ asitleri: şalgam bu bir iki mükemmel anti-enflamatuar maddelerin kaynağıdırr. K vitamini, vücudun enflamatuvar sisteminin güçlü bir düzenleyicisidir. Yapılan bir çok bilimsel araştırma, omega-3 yağ asitlerinin, vücudun enflamasyon sistemini ciddi anlamda desteklediğini ve kronik enflamasyonun sonucu olabilecek kalp, artrit ve diğer hastalık riskini azaltmaya yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanında bağırsak hastalıklarına karşı tedavi amçlı olarak kullanılacağı gibi, bağırsakları hastalıklara karşı koruma özelliği vardır.
Şalgam Sindirim Sistemi Sağlığını Korur: Şalgam vücudun sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olan lifi yğksek miktarda içermektedir. Bu konuda yapılan bazı bilimsel araştırmalar, şalgamın içerdiği element ve bileşenlerin sindirim sistemini anfeksiyonlardan ve bazı zararlı bakterilerden koruduğunu ortaya koymuştur.
Şalgam Kemik Sağlığını Korur: Şalgamın bol miktarda içerdiği kalsiyum ve potasyum, sağlıklı kemik gelişimi ve osteoporoz gibi kemik hastalıkları önlemek için yardımcı olur. Özellikle çocukların sağlıklı iskelet sahibi olmalarına ciddi kakıda bulunabilir.
Şalgan Kilo Vermeye Yarcımdı Olur: yüksek miktarda diyetlifi içermesi bağırsakların sürekli hareket halinde olmasını sağlar. Bun ise bünyenin gereksiz maddeleri daha hızlı dışarı atmasına yardımcı olur. Bütün bunların yanında iyi miktarda su içerdiği için kabızlık sorununa da alternatif çözümler sunabilir.
Şalgam suyunun tadından ve acılığından şikayet edenler aslında ön yargılı davranıyorlar, şalgam suyunu içtikten birkaç dakika sonra o acılık nefis bir lezzete dönecektir. Doğal vitemin ve minerallerle yüklü bu mucizevi içecek bir çok açıdan sağlık için faydalıdır.
Yabancılar şalgam suyunuTürklerin milli içeceği olarak görürler. Şalgam suyu tek başına tüketilmez, çok acı olur bu yüzden farklı sebzelerle karuştırılmkatadoır.
Şalgam suyunun hazırlandıktan hemen sonra taze olarak tüketilmesinde büyük fayda vardır. Başka sebzelerle birlikte karıştırıldığında mükemmel bir potasyum deposuna dönüşür. Bunun yanında şalgam suyu A ve K vitaminleri açısından da zengindir.
Günlük olarak tüketilen şalgam suyunun faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Şalgam suyunun faydalarından maksimum derecede faydalanmak için evde doğal yollarla hazırlamanızı öneririz. Marketlerde satılan şalgam suyunun ne kadar sağlıklı olduğu herkesin malumu, marketlerdeki şalgam suları belki çok sağlıklı ortamlarda üretilmiş olabilir ama uzun süre beklemesi özelliğinin bir kırmını yitirmesine neden olur. Bu yüzden en mantıklı, ucuz ve sağlıklı yöntem, şalgam suyunun evde hazırlanması.
Evde hazırlamak için bazı şalgam suyu tarifleri:
Blender’da ½ şalgam, 3 havuç, 1 elma ve 1/2 rezenekarıştırın. Daha sonra süzün ve doğuttuktan sonra için
1 küçük pancar 1 küçük şalgam ufak parçalara bölünür. Limon ve bir miktarda tuz eklenerek hazırlanır.
3 su bardağı kıyılmış şalgam, 3 su bardağı kıyılmış yeşil lahanayı suyundan ayıklayın ve karıştırırn. Bu karışım, tüm yaş grupları için uygundur, çok etkili bir kalsiyum deposudur.
Doğranmış ıspanak, pazı, lahana, marul, şalgam, kırmızı elma, havuç, armut, ve zencefil suyunu ayıklayın ve soğutulmuş içiniz.
Kızılcık, üzüm, şalgam, marul, armut, kırmızı elma, havuç, kırmızı biber, ıspanak, pancar, her birinden birer tanesinin suyunu çıkarın. Buz dolabında soğuduktan sonra nane ile servis edebilirsiniz.
6.Kemikler için Şalgam Suyu:
Taze kırmızı kiraz 1 fincan, bir orta ölçekli tatlı patates ve bir büyük şalgam ¼ olacak şekilde. Blendere koyun ve suyunu çıkartın Buzdolabında soğutun ve daha sonra için. Yaz aylarında çok iyi gelir.
Şalgamın Zararları: Şalgamın bazı durumlarda yan etkileri olabilir. Genelde aşırı tüketime bağlı olarak bazı sağlık sorunlarına neden olmasına rağmen genelde güvenle tüketebileceğimiz bir besin kaynağıdır. Olası bazı zararları şunlardır.
Tavsiyeler
Şalgam yılın her mevsiminde tüketilmesi mümkün besin kaynaklarındandır. Özellikle kış aylarında daha fazla tüketilmektedir. Bunu sebebi yüksek miktarda içerdiği C vitaminin soğuk algınlıklarına iyi gelmesi ve koryucu özelliğinin olmasındandır.
Şalgam suyu yorgun bir iş gününden donra bünyeyi dinlendiri, kasları ve sinir sitemini rahatlatır. Bu yüzden düzenli olarak tüketilmesinde fayda var.