Süper Güce Sahip Kuantum Bilgisayarlar Geliyor
Google tarafından çalışmaları yapılan kuantum bilgisayarlar hayata geçerse bilgisayarların 10 bin yılını alan bir işlemi 1 saniyede çözebilecek.
Teknolojinin dev isimleri D-Wave 2X kuantum bilgisayarlarını konuşmaya başladı. Kanada’da üretimi gerçekleştirilen bilgisayar, ataları gibi büyük bir yapıya sahip ve küçük bir oda büyüklüğünde. Önceki işlemcilerin yer aldıkları kapalı odanın içerisi yıldızlar arası uzaydan 180 kat daha soğukta tutulmakta. Vakumlanan iç yapıdaki basınç atmosfer basıncından 10 milyar kat daha düşük. Normal kullanıcılar için olmasa da ilerde insan dünyasını idare edebilecek kuantum bilgisayarlar gelecek.
Bu kadar büyük bir bilgisayarın yapılan sürücüsüz araçların trafikteki kontrollerinden devasa su sistemlerinin kontrolüne, ölçülmesi mümkün olmayan küçük proteinlerin insan vücudundaki etkisi görebilmemizi sağlayacak yeni türde ilaçların geliştirilmesini sağlaması beklenmektedir. Evrenin işleyiş biçimini anlayabilmemizi sağlayan simulasyonların hazırlanması ve bir sürü konuda da çok geniş bir aralıkta insanların hizmetinde kullanılması beklenmektedir.
Kullanmış olduğumuz bilgisayarlar ‘0’ ve ‘1’ sayıları üzerinde kurulu bir işleyiş mekanizmasına sahiptir. Kuantum bilgisayarlarında ise bu iki sayı arasındaki bütün kuantum ihtimallerinin geçerli olması şeklinde hayata geçiyor.