ABD’deki Harvard ve Stanford üniversitelerinin yaptığı bir çalışma, stresli bir iş ortamının insan hayatından çaldığını ortaya koydu. ABD’lilerin ülkenin farklı bölgelerindeki yaşam sürelerine bakılarak yapılan araştırmada, bazı bölgelerde yaşayanların 33 yıl daha çok yaşadığı ortaya çıktı. Uzmanlar, analize tabi tutulan ırk, eğitim ve cinsiyet kategorilerinde 18 ayrı grup oluşturup bu gruplar üzerinde 10 farklı iş yeri faktörünü masaya yatırdı. Sağlık sigortası, mesai saatleri, çalışma saati uzunluğu, iş güvenliği, aile-iş çatışması gibi insan hayatını oluşturan etkenler gözden geçirildi.
İki ayrı üniversitenin araştırmacıları da insanların hangi kentlerde ve hangi koşullar altında yaşadığının belirleyici bir etken olduğunu tespit ederek, insan hayatını kısaltan en büyük faktörü stres olarak belirledi. Araştırmaya tabi tutulan bazı insan gruplarında da ırk, eğitim seviyesi, cinsiyetin yaşam süresinde üç yıla kadar etkili olduğu verisine ulaşıldı.
Eğitimin de yaşam süresinde önemli bir etken olduğunu gösteren araştırmaya göre, 50 yıldır eğitimli insanların daha fazla gelir elde ettiği, bunun insanların yaşam süresini 12 yıl kadar uzattığı bulgusuna da yer verildi. Eğitim ve gelir seviyesi düşük insanların buna bağlı olarak yaşam süreleri daha kısa olarak belirlendi. Buna neden olaraksa gelir seviyesi düşük grubun sağlık hizmetlerinden yararlanamaması, su ve hava kirliliğine maruz kalma ve kötü beslenme gösterildi. Bu ekonomik sınıftaki insanların da ha çok sigara içtiği, egzersiz yapmadığı da araştırmalarda tespit edilen diğer veriler olarak belirtildi.