* İkiz, üçüz gibi çoğul gebelik: Tek bebeğin yaşamasına uygun rahim iki ve daha fazla bebeği 9 ay boyunca taşımak için yeterli gelmeyebilir. Zaman içinde büyüyen bebekler, rahimde kasılma ve ağrılara sebep olarak doğum eylemini başlatır.
* Halk arasında su ikizi olarak tanımlanan “polihidramnios”: Özellikle diyabet; yani şeker hastası gebelerin bebeklerinin içinde yaşadığı suyun normalden fazla olmasıdır. Bu durum bazen bebeğin yutma borusunun doğuştan tıkalı oluşu sebebiyle de olabilir. Tıpkı çoğul gebelikler gibi kapladığı hacim fazlası sebebiyle ağrı ve kasılmalara neden olur.
* Genital sistem enfeksiyonları (B gurubu streptokoklar, trikomonas, bakteriyel vaginosis, klamidya, e.coli): Vajinal veya idrar yollarında bulunan bu mikrobik ajanlar, anne rahmine girerek bebeğin içinde bulunduğu keseyi patlatır ve suların dışarı akmasına neden olur. Erken suların gelmesi denen bu eylemi durdurmak anne sağlığı açısından zararlıdır. Anne rahmine ve bebeğin içinde bulunan bu suya geçen mikroplar bir süre sonra anne kanında çoğalmaya da başlayarak sepsis denen kan zehirlenmesi ile anne ve bebek ölümüne yol açabilir.
* Plasentanın önde gelmesi veya yerinden kopup ayrılması (plasenta previa- dekolman plasenta) kanama ve ardından ağrı başlatır.
* Sigara kullanımı
* Sosyo-ekonomik düzeyi düşük ailelerde beslenme yetersizliğine bağlı kilo alamama, kansızlık, ağır kaldırılan işlerde çalışma, yoğun stres de erken doğum eylemi başlatır.
* Rahimde doğuştan şekil bozuklukları (çift rahim, perdeli rahim, kalp rahim)
* Rahim ağzı kanseri sebebiyle, konizasyon denilen rahim ağzının önceden kesilip çıkartılma hikayesi
* İyi huylu tümörler olan rahimde büyümeye sebep olan, yer kaplayan miyomlar
* Önceki gebeliklerde ilk 3 ayda sürekli düşük yapma
* Gebelik sırasında karın içi ameliyat öyküsü (appendisit, yumurtalık kisti vb.)
* 18 yaş altı ve 40 yaş üstünde anne adayı olma
* Anne adayının boy uzunluğunun 150 cm’den kısa olması
* Evinde 1 yaşından küçük bebeği olan veya ikiden fazla çocuğu olanlar, eşinden ayrılmış olma durumu
* Uzun süren ateşli hastalıklar
* Çok sayıda kürtaj öyküsü yaşamış olma