Kış mevsimi gelmiş olsa da hala güneşli günler yaşamaktayız. Havanın sıcaklığı beklenenin üzerinde seyretmesine rağmen, kış mevsiminin yiyecekleri de çıkmaya başladı. Güneşli günler ile birlikte kış meyve ve sebzeleri tezgahlardaki yerlerini aldı. Karnabahar, pırasa, ıspanak gibi kış sebzeleri ile yapılan yemekler mutfaklarda pişmeye başladı. Mandalina, nar, portakal gibi meyvelerde bolca tüketiliyor.
Yemeği yapılan, kızartılan ve fırında kaşar ile birlikte pişirilen karnabahar faydaları saymakla bitmiyor. Sağlık açısından birçok faydası bulunan bu şifalı sebze, kış aylarında birçok şekilde değerlendirilir. Brokoli ile benzerliği ile meşhur bir sebzedir. İşte karnabaharın faydalarından birkaçı şöyledir:
Yüksek oranda su ve lif içermesi sebebiyle sindirimi oldukça kolaydır. Sindirim sistemini düzenler ve rahatlatır. Hazımsızlığı önler, kabızlık giderici özelliği vardır. Kabızlığı gidermesiyle kolon kanseri riskini de azaltmış olur. İçeriğindeki lif sebebiyle vücuttaki toksinlerin safra ve dışkı yoluyla atılmasına yardım eder. Bu durumda karındaki şişkinlik azalır.
Beyin için oldukça faydalı bir bitkidir. Beynin gelişimini olumlu yönde etkileyen B vitaminini içerir. Beynin işlevini arttırmasının yanında öğrenmeyi ve zekayı da geliştirir. Aynı zamanda çocukluk döneminde toksinlerin beyne zarar vermesini de önler. Son zamanlarda hızla yayılan ve birçok kişide görülen alzheimer hastalığına karşı koruma sağlar.
Eklem ağrılarını geçirici etkisi vardır. Romatizmaya karşı koruma sağlar. Ayrıca karnabaharın içerdiği bileşenleri sayesinde romatoid artrite karşı da korunabilirsiniz. Osteoporoz yani kemik erimesini de önlemeye yardım eder. İdrarla atılan kalsiyumu azaltarak kemik gelişimini destekler.
Kansere karşı koruyucudur, yani antikanser özelliği vardır. İçerisindeki bileşikler sayesinde kanserli hücrelerin büyümesini engeller. Prostat kanseri, mide kanseri, kolon, meme, yumurtalık, mesane ve akciğer kanseri gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltır.
Karnabaharın daha faydalı olması ve şifalarından daha fazla yararlanılması için 3-4 adet yeşil yaprağı ile pişirilmesinde fayda vardır. Bu şifalı sebzeyi buharda haşlayacağınız zaman çiçeklerini parçalayıp tencereye koyun. Çiçeklerin üzerine karnabaharın iç kısmında bulunan yeşil yapraklarından da 3-4 adet ekleyin ve üzerine su ilave ederek bu şekilde haşlayın. Haşlandıktan sonra yeşil yaprakları çıkarabilirsiniz. Bu durumda yeşil yapraklardaki faydalı maddeler de haşlama suyuna geçer. Karnabaharı tüketirken de bu haşlama suyundan az bir miktar tabağınıza alabilirsiniz.
Her besinin fazlasını tüketmek vücuda zarar verir. Bu yüzden hiçbir sebzeyi yada meyveyi aşırı miktarda tüketmemek gerekir. Böbrek taşı olanlar yada başka böbrek rahatsızlıkları olan kişiler fazla karnabahartüketmemelidir. Ayrıca gut hastalığı olan kişilerin de çok fazla karnabahar tüketmesi tavsiye edilmez.