Bilinen Evrenin En Büyük Patlaması Böyle Fotoğraflandı

Avustralya’daki yayın kuruluşu ABC’nin haberine göre, Dünya’dan yaklaşık 2,6 milyar ışıkyılı (1 ışıkyılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre) uzaklıktaki ‘MS 0735.6+7421’ adlı galaksi kümesinde tespit edilen patlamanın yeni bir fotoğrafı oluşturuldu. İnfilakın merkezindeki canavar karadelik, Güneş’ten 10 milyar kat büyük bir kütleye sahip.

600 MİLYON TANE GÜNEŞ’İ EMDİ

2005 yılında NASA’nın Chandra Uzay Teleskopu ile keşfedilen patlama, 100 milyon yıldan uzun bir süredir gamma enerjisi yayıyor. Bilim insanları, merkezdeki dev karadeliğin bugüne kadar 600 milyon Güneş’e eş değer kütleyi emdiğini belirtiyor.

Patlamanın son fotoğrafı, Chandra’nın elde ettiği X ışımaları ve radyo dalgaları verilerinin, Hubble Uzay Teleskopu’nun çektiği optik fotoğraflarla birleştirilmesi ile oluşturuldu. Pembe – kırmızı tonlarla gösterilen bölgelerin her biri, çapı 600 bin ışıkyılı genişliğinde olan enerji boşalımını temsil ediyor.

DIŞA ATILAN GAZ, 1 TRİLYON GÜNEŞ’İN KÜTLESİNE DENK

Bilim insanları, merkezdeki karadeliğin, ses hızından daha büyük bir hızla, yaklaşık 1 milyon ışık yılı uzağa gaz püskürttüğünü ve dışa atılan gazın kütlesinin 1 trilyon Güneş’in kütlesine denk olduğunu kaydediyor. Bu kütle, Samanyolu’ndaki bütün yıldızların toplam kütlesinden daha büyük.

Dünya’nın çevresinde 140 bin kilometre yükseklikte yörüngede bulunan Chandra Uzay Teleskopu, evrendeki en şiddetli X ışımalarını ve evrenin çok büyük enerji açığa çıkaran patlamalarını araştırıyor.

Bilinen Evrenin En Büyük Patlaması Böyle Fotoğraflandı

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir