Su, insan hayatında önemli bir yere sahip ve susuz bir yaşamın olmayacağı hepimiz tarafından bilinmekte. Artan hava kirliliği ve insanoğlunun doğaya verdiği zararlarda göz önüne alındığında dünyamızdaki su kaynakları ya tükeniyor yada kirleniyor. Şuan su kaynaklarının temiz olup olmadığını kontrol etmek için mevcut sudan numune almamız ve birkaç gün boyunca bu suyun bir laboratuarda incelenmesi gerekiyor. Tabii birde testlerden sonra bu su kaynağını kullanmanın güvenli olup olmadığını söylemek imkansız. Ancak akın zamanda bu durumun değişebileceğine işaret eden bir gelişme yaşandı.
Danimarka Teknik Üniversitesi’nden bir grup öğrenci, gerçek zamanlı olarak 24/7 ve yılın 365 günü sudaki bakteri seviyelerini ölçmek bir biyo sensör geliştirdi. Geliştirilen bu sensörler, entegre edilen bilgisayarlar yoluyla su yolunda yaşanacak bir kirlenme durumunda, acil olarak gerekli birimlere bilgi göndererek gerekli tedbirlerin anında alınmasını sağlayacak.
Yeni geliştirilen sensörün arkasındaki küçük girişim SBT Aqua‘nın CEO’su Erik Gustav Skands, “Geliştirilen sensörün mikrobiyolojik su kalitesi ölçümlerinde devrim yapacağına inanıyoruz. Geliştirilen sensör empedans flow sitometri olarak bilinen bir tekniği kullanıyor ve sudaki değişikliklerin veya bakteri ve diğer partiküllerin sensor tarafından tespit edilmesini sağlıyor. Mobil cihazlarda kullanımı ile birlikte sensör, aynı zamanda insan kontrolü bulunmayan bir suyolu boyunca çok sayıda test istasyonlarına entegre edilebilir. Bu istasyonlardan herhangi biri zararlı bakterileri tespit ederse, kirlenme akışını izleme ağı ile gerekli kurumlara acil alarm gönderebilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Öte yandan söz konusu sensörün önümüzdeki yıl piyasaya sürülmesi bekleniyor.