Malzemeler:
2 su bardağı kadar aşurelik yarma buğday
2 su bardağı haşlanmış nohut (gaz yapıyorsa kabuklarından ayırın)
2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye (gaz yapıyorsa kabuklarından ayırın)
8-9 adet esmer kuru kayısı
1/2 su bardağı siyah çekirdekli kuru üzüm veya kuş üzümü
1 çay bardağı aşurelik fındık içi
10 adet kuru erik
2 adet kuru Trabzon hurması
1/2 çay bardağı doğal hurma şurubu
4-5 adet tane karanfil
2 dal çubuk tarçın
1 adet limon veya portakal kabuğu rendesi
Dilerseniz 1 tatlı kaşığı gül suyu
Alabildiğince su (yaklaşık 2-2,5 litre)
Süslemek için:
Rendelenmiş badem ,ceviz , nar , toz tarçın ,limon veya portakal rendesi
Yapılışı:
Önce Buğdayı 2 veya 2,5 litre suda ıslatıp 2 saat kadar bekletin, fakat suyunu dökmeyin ve buğdayı orta ateşte pişirin. Yumuşadığında daha önce haşladığınız baklagilleri de ekleyin 15 dakika daha kaynatın. Kuru siyah üzümü, kuru eriği, Trabzon hurmasını, hurma şurubunu, kuru kayısıları, fındığı çubuk tarçın ve karanfilleri kaynayan aşurenin içine ekleyin ve 15 dakika daha kaynatın. Arzu ederseniz rendelenmiş limon kabuğu veya tatlandırma için gül suyu ekleyebilirisiniz. Aşureniz hazır. Soğumaya bırakın ve üzerine rendelenmiş badem ceviz içi ve nar taneleri ile toz tarçın ile süsleyin.