Eklem Noktalarımız Neden Çıtlar?

Düzenli olarak parmaklarını (boynunu, ayak bileklerini, sırtını, vs.) çıtlatan kişileri bilirsiniz. Peki bu ses nasıl çıkıyor ve tehlikeli mi diye hiç merak ettiniz mi?

Eklem noktalarınızı çıtlatmakla ilgili gerçeğe hazır mısınız? Bilim adamları, bu sese neden olan 3 temel etkeni buldu.

İlk neden; eklemler arasındaki gazların serbest kalmasıdır. Kemikler, her bağlantı noktasında eklem kapsülüyle sarılı kıkırdak yüzeylerle birbirine temas eder. Bu kapsül, karbon dioksit, azot ve oksijen gazı içeren bir yağlayıcı madde ve sinovyal sıvı ile doludur. Eklem noktaları çıtladığında, eklem kapsülü gerilir ve içerisindeki gazlar serbest kalır. Zaten bu nedenle, içerideki gazlar kendini yenilemeden, bir süreliğine de olsa aynı eklem yerini bir daha çıtlatamazsınız.

Ayrıca bu sesler tendonların, bağların ve eklemlerin hareket etmesiyle de ortaya çıkabilir. Hareket ettiğinizde, bağlar gerilebilir ve sonrasında bir çıtlama sesi çıkarabilir. Bu durum genelde diz ve ayak bileklerinde çıkan seslerin sebebidir. Tendonlar da bazen yerlerinde içe ve dışa hareket ederek bu sesi çıkarabilir.

Son olarakta; pürüzlü eklem yüzeyi ve yumuşak kıkırdak erozyonu nedeniyle, romatizmalı eklemlerde bu sesler çıkabilir.

Bu sonuçlar, eklem yerlerinin çıtlaması, istemli veya istemsiz olarak,  zararlı mıdır yoksa değil midir sorusunu karşımıza çıkarıyor. John Hopkins Tıp Fakultesi’ne göre, genel olarak bakıldığında, hayır zararlı değil. Ancak, eğer bu çıtlamalara acı veya şişme eşlik ediyorsa ya da eklemlerde hareket kaybı yaşanıyor veya eklemler kitlenmiş gibi hissediliyorsa, bir ortopedi ve travmatoloji doktoruna başvurmanızı tavsiye ederiz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir