Genel olarak tüm sebzelerin sağlığımız açısından çok önemli faydaları olduğunu biliyoruz. Fakat lahanagillerden brokoliyi çok özel kılan önemli faydaları var. Bunlardan ilk beşini aşağıda size özetlemeye çalıştık…
- Kireçlenme, eklem iltihabı : Brokolinin içinde bulunan sülfür ve sülforafan maddeleri kıkırdak dokusunu bozan enzimlerin oluşmasını önlerken, ileride oluşabilecek kireçlenme problemlerinin de önünü kesmiş oluyor.
- Kanser : Sülforafan maddesi kanser hücrelerinin ölmesine yardımcı oluyor, hatta tümörün büyümesini de engelliyor. Kanser ile savaşta adeta minik kanser savaşçıları olan bu maddenin bu alanda yüzlerce faydası olduğu araştırmalarda kanıtlanmıştır.
- Tansiyon, böbrek sağlığı : Sülforafan maddesinin tansiyonu düşürücü, böbrek faaliyetlerini düzenleyici etkisi vardır.
- Anti-yaşlanma : Sülforafan vucuttaki oksitlenmeyi yavaşlatıyor, böylece bağışıklık sistemi de güçleniyor.
- Diyabet, kalp sağlığı: Kan damarlarının hasar görmesi sonucu kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riski, şeker hastalarında daha çok görülmektedir. Sülforafan maddesi kan damarlarını korurken, hücre hasarına neden olan moleküllerin de azalmasını sağlıyor. Böylece brokoli yemekle kalp hastalıklarınla mücadeyi sağlamış oluyorsunuz.
Püf Noktası : Brokoliyi çiğ yemek içindeki sülforafan maddesini doğrudan vücudunuza sokmanız anlamına geliyor. Pişmiş olarak yediğiniz brokolinin faydası daha az olacaktır. Bu yüzden brokoliyi mümkün olduğunca çiğ olarak tüketmenizi öneriyoruz.
Yemenizi kolaylaştırmak adına, salatanızın içine veya humus gibi bir sos yardımıyla da yiyebilirsiniz.
Okunma:
491