İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (uKOME) aldığı kararlar doğrultusunda araçlarını yenileyen servisçiler, bu yıl daha güvenli araçlarla öğrencilere hizmet verecek. İstanbul’da, yeni eğitim ve öğretim yılında, servis kullanacak yaklaşık 300 bin öğrenciyi, 16 bin servis aracı taşıyacak.
UKOME’nin aldığı kararlar kapsamında bu yılın sonuna kadar tüm servis araçlarına araç takip sistemi ve dış kameralar takılacak. Böylece servis şoförü, hareket etmeden aracın çevresinde herhangi bir öğrenci olup olmadığını görebilecek.
Yeni dönemde kapısı ve basamağı kapanmayan servis araçları da hareket edemeyecek. Hareket etmeye çalışan araç, otomatik olarak stop edecek. Veliler, istediği zaman çocuğunun bindiği servis aracının nerede olduğunu, eve ne kadar yaklaştığını araç takip sistemi ile rahatça takip edebilecek. Servis aracı eve yaklaştığında, velilere uyarı mesajı gönderecek ve öğrenciler özellikle olumsuz hava şartlarında kapıda beklemeyecek.
“VELİLERE ÖNEMLİ GÖREV DÜŞÜYOR’
İstanbul Umumi Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası (İSAROD) Başkanı Hamza Öztürk, yeni eğitim öğretim yılında servislerde güvenlik alanında birçok yenilik bulunduğunu belirtti.
Öztürk, velileri öğrencisini taşıttığı aracın servis kaydı olup olmadığını mutlaka kontrol ettirmeleri yönünde uyararak, “Arabasını kontrol etsinler. Arabası servis standartlarını taşıyan bir araç mıdır, yoksa bir korsan araç mıdır? Çünkü son yıllarda tek amacı çocuklardan para kazanmak olan bir takım insanlar artmaya başladı. Bunun önüne geçebilmek için de öncelikle velilerimize iş düşüyor. Veli, çocuğunu kimin taşıdığını, nasıl bir araçla taşındığını görmek durumunda. Onun için veliler çocuklarını mutlaka her hafta arabaya indirsin, bindirsinler. Teslim ettikleri şoförü veya yardımcı personeli tanısınlar. Araçlarının plakasını, servis yetkililerinin telefonlarını alsınlar” diye konuştu.
‘FARKLI FİYATLARA KARŞI DİKKAT”
İSAROD Başkanı Öztürk, bu sene okul servisi ücretlerine yüzde 5 oranında zam yapıldığını hatırlatarak, buna göre servis ücretlerinin en yakın mesafe için 160, en uzun mesafe için 390 liraya yükseldiğini söyledi.
Öztürk, “Büyükşehir’in açıkladığı fiyatlar, hem devlet hem özel okullarda geçerli bir tarife ama birtakım özel okullar, vatandaşa haksız bir şekilde fazla para ödetiyor. Velilerimizi uyarmak istiyoruz. Kesinlikle belediyenin açıklamış olduğu fiyat tarifesinin üzerinde herhangi bir bedel ödemesinler” dedi.
‘ŞOFÖRLER İÇİN KURALLAR AĞIRLAŞTI’
UKOME’nin aldığı kararla artık 26 yaşından küçük olanların servis şoförlüğü yapamayacağına dikkati çeken Öztürk, servis şoförlerinin en az 5 yıllık E sınıfı ya da en az 7 yıllık B sınıfı sürücü belgesine sahip olması gerektiğinin altını çizdi. Servis şoförlerinin her 5 yılda bir bedeni ve psikoteknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren sağlık raporunu yetkili sağlık kuruluşlarından almasının zorunlu hale geldiğine işaret eden Öztürk, “Geçen sene Özgecan kızımızın yaşadığı üzücü bir olay vardı. Bu olay servis arabasında olmamasına rağmen, yetkililer okul servis araçlarında çalışacak şoförlere bu özellikleri şart koştu. Tabii bunlar yeni bir şey değil aslında daha önce de benzer şartlar vardı. Biz bunun yanında, vatandaş belki bilmeyebilir, çalışacak şoförlerimize ve yardımcı personelimize her yıl sağlık raporu, ehliyetinin sicilini veya sabıka kaydı gibi belgeleri mutlaka yeniletiyoruz. Yaşanan bir olumsuzluk varsa o arkadaşa artık servis şoförlüğü yapamayacağını mutlaka söylüyoruz. Yani bunu biz yapmasak İstanbul Büyükşehir Belediyesi mutlaka yapıyor. Onun için İstanbul da öğrenciler artık çok daha güvenli, çok daha elit bir şekilde taşınacak. Onun için velilerimizin gözü arkada kalmasın” diye konuştu.