Moda dünyası henüz Dior ve Raf Simons ayrılığının şokunu atlatamamışken, bir darbe de Lanvin ve Alber Elbaz’dan geldi. Geçtiğimiz aylarda Alexander Wang’in Balenciaga’dan ayrılma kararı almasının ardından Donna Karan ve Ralph Lauren’in istifası, Dior ve Lanvin ayrılıkları da düşünüldüğünde akıllara şu soru geliyor: Moda dünyasında neler oluyor?
Aslında Elbaz’ın geçtiğimiz hafta Uluslararası Moda Grubu Gecenin Yıldızları ödül töreninde yaptığı konuşma sorumuza cevap sayılabilir. Elbaz, ‘Moda tasarımcılarının rolü değişti. His, sezgi ve hayalleri olan tasarımcılar olarak yola çıkmıştık biz. Daha sonra, yaratıcı olması beklenen ama daha çok ‘yönetim’ işleri yapan kreatif direktörler olduk. Şimdi ise kameralarda her şeyin güzel görünmesini sağlayan imaj danışmanları olduk. Evet, kameraların bağırması gerekiyor bu bir kural. Ama bu gürültüler daha önce yoktu. Ben şahsen fısıldamayı tercih ederim. Bence bu yöntem çok daha yoğun ve etkisi daha uzun süre sürüyor.’ dedi.
Moda dünyasının gündemine oturan ayrılığından hemen önce Simons da Elbaz’ınkine benzer bir açıklama yapmıştı. Simons, kendisi gibi tasarımcılardan bir sezonda üç koleksiyon yapılmalarının beklenmesinden yakınmıştı. Simons’ın sözleri ve ayrılığı ise moda dünyasında çok başka tartışmalar yarattı. Moda eleştirmeni Sarah Mower, ‘Moda dünyasının Big Bang’i geliyor ve bu düşündüğümüzden çok daha kısa bir sürede gerçekleşecek. Bu sadece bir tasarımcının bir markadan ayrılması değil, aslında tüm endüstriye yansıyan bir problem.’ dedi.
Yapılan tartışmalarda Kim Kardashian gibi ünlülerin ve Instagram’ın moda dünyasına çok fazla ve hızlı bir şekilde dahil olduğu için tasarımlarda aşırı tüketimin başladığı yönünde. İş kadını Nadja Swarovski, ‘Moda, dünyanın döngüsü açısından çok önemli bir endüstri. Yani gerçekten her altı ayda bir yeni bir koleksiyona ihtiyacımız var mı? Tabii ki bu bir endüstri, bu bir iş bunu anlıyorum fakat bunun başka yolları da yok mu? Ben şahsen önceki sezondan parçalar giymeyi seviyorum.’ diyor.
Tartışmalara bakıldığında aslında çözüm belli: seri üretim durdurulmalı, yapılan şov ve koleksiyonların sayısı düşürülmeli. Fakat modanın aslında çok büyük bir endüstri olduğu düşünüldüğünde bunların uygulanması neredeyse imkansız görünüyor. Rick Owens ve Dries Van Noten gibi tasarımcılar, moda dünyasında önemli bir yere sahip olan tasarımcılar fakat bu ‘aşırı tüketim’e çok da dahil olmuş gibi görünmüyorlar. Van Noten zaten birçok tasarımcının aksine üç değil iki koleksiyon hazırlıyor.
Moda dünyasında neler oluyor henüz bilinmese de, daha birçok ayrılık haberi bizleri bekliyor gibi görünüyor. Elbaz’ın Dior’a geçeceği söylentilerine ise henüz iki taraftan da resmi bir açıklama gelmedi.