Tarçın Zayıflatır mı?

Antioksidanlar bakımından zengin olan tarçının tek başına zayıflatma özelliği yoktur ancak kan şekerini daha doğrusu şekerin (kandaki glikozun) hücreler tarafından işlenmesini sağlayan insülin hormonunu dengeleyerek diyetinize yardımcı olabilir.

Glikoz, İnsülin ve Tarçının Etkisi

Pankreasta üretilen insülin hormonu kanda bulunan şekeri vücut genelindeki hücrelere götürmekle görevlidir. Hücreler insülin hormonunun taşıdığı glikozu alarak enerji üretiminde kullanır.

Çok az besin lifi içeren rafine gıdalar, şeker ve diğer basit karbonhidratları tükettiğimiz zaman bunlar çok kısa sürede sindirilerek glikoza dönüştürülür ve bu glikoz kana karışır.

Sürekli artan glikozu hücrelere ulaştırmak için daha fazla insülin üretilmeye başlanır. İşte bu insülin dalgalanmaları sisteme yeterince enerjinin hazır olarak bulunduğunu ve vücudun enerji için yağ yakmasına gerek olmadığı mesajını verir.

Bu duruma bağlı olarak vücut yağ yakmak yerine enerji kaynağı olarak glikozu kullanmaya devam eder ve daha fazla yağ depolar (1).

İnsülin/glikoz dalgalanmasının tek olumsuz etkisi daha fazla yağ depolanması değildir. Bu dalgalanmalar aynı zamanda yeterince yemek yememize rağmen enerjimizin az olmasına ve çok kısa sürede tekrar acıkmamıza da yol açar.

Tarçının zayıflamaya etkisi ise bu noktada insüline yardımcı olarak kan şekerini dengelemesinden kaynaklanmaktadır. Kanda bulunan glikozun hücrelere taşınmasına yardımcı bazı bileşenler içeren tarçın vücudun ekstra insülin salgılamasının önüne geçer.

Bu alanda yapılan bazı araştırmalar günde 3-6 gram tarçın tüketen tip 2 diyabet hastalarının serum glikoz ve LDL kolesterol seviyelerinin düştüğünü ortaya koymaktadır (2).

Diyetinize daha fazla tarçın ekleyerek;

1 – Glikozun vücut tarafından daha iyi işlenmesine katkıda bulunabilir,

2 – Vücudun enerji kaynağı olarak yağ depolarını kullanmasını sağlayabilir,

3 – Yemeklerden sonra daha uzun süren tokluk hissi yaşayabilirsiniz.

Tarçına ek olarak karanfil, defneyaprağı ve zerdeçal da aynı etkiye sahip bitkiler arasındadır (3).

Tarçını Diyetim İçin Nasıl Kullanabilirim?

Tarçın çayı hazırlayabilir, meyvelerin veya yoğurdun üstüne serpebilirsiniz.

Tarçın Çayı Tarifi: Tarçın çayını çubuk veya toz tarçınla hazırlayabilirsiniz. Toz tarçın kullanacaksanız 1 büyük bardak çay için 1-1.5 çay kaşığı tarçın yeterli olacaktır.

Tarçını kaynamış suya ekleyip karıştırdıktan sonra içebilirsiniz. Çubuk tarçın kullanacaksanız bardağa aldığınız kaynamış suyun içine 1 adet çubuk tarçın atarak 8-10 dakika demlenmesini bekleyin. Tarçın çubuğu bardaktan büyükse birkaç parçaya bölerek tamamının suyun içinde olmasına özen gösterin.

Çayı tatlandırmak için 2-3 diş karanfil ve/veya 1 dilim limon ekleyebilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tarçın kan şekerini dengelemeye yardımcıdır ancak beslenmenizi düzenlemezseniz tek başına tarçının bir etkisi olmayacaktır.

Vücudun daha fazla yağ depolamasına yol açan kan şekeri ve insülin hormonu dalgalanmalarını önlemek için besin lifi bakımından zengin gıdaları daha çok tüketmelisiniz.

Çaya kahveye şeker eklememek, sonradan şeker eklenmiş gıdaları yememek, beyaz ekmek yerine tam tahıllı, kepek veya çavdar ekmeği yemek atılması gereken diğer adımlardır.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir