Grip kalp krizine neden olur mu

Gribin kalp krizine neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Serhat Ünal, grip aşısının ölümleri yüzde 80 önlediğini söyledi.

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, gribin öldürücü sonuçları tetikleyebileceğini belirterek, “Grip aşısı yaptırmamış olanlar daha çok kalp krizinden ölüyor. Gribin getirdiği fiziksel yük insana kalp krizi geçirtmektedir. Yeni grip aşısı, ölümleri yüzde 80 önlemektedir” dedi.

TİHUD tarafından bu yıl 17’ncisi düzenlenen Ulusal İç Hastalıkları Kongresi gerçekleştirildi. Kongrede düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Serhat Ünal, enfeksiyon hastalıklarına ve korunma yollarına dikkat çekti.

Sonbaharın gelmesiyle birlikte grip vakalarında artış olduğuna dikkat çeken Ünal, gribe A ve B tipi influenza virüslerinin sebep olduğunu belirtti. Grip aşılarının, dünyada gribe neden olan en yaygın iki A, bir de B tipi virüse karşı üretildiğini söyleyen Ünal, şunları kaydetti:

“A tipi influenza virüsü insan ve hayvanları, daha hafif grip nedeni olan B tipi sadece insanları, özellikle de çocukları etkilemektedir. Türkiye 15 çeşit antijenle, minimum yüzde 97 aşılama oranlarıyla bu konuda son derece başarılıdır. 50 yaş üstü ve diyabet, kronik akciğer hastalığı, solunum yetmezliği, kronik böbrek rahatsızlığı bulunan 17 milyon insan vardır. 65 yaş üstünde ise 7,5 milyon insanda bu rahatsızlıklar görülüyor. Türkiye’de grip aşısı yapılması gereken 23 milyon erişkin insan vardır.”ü

 

 

“Gribin şakası yok”

Prof. Dr. Serhat Ünal, Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyar grip vakası meydana gelmekte olduğunu, 3 ila 5 milyonu hastaneye yatışı gerektirdiğini belirterek: “Bunlardan 300 ila 500 bini ölümle sonuçlanmaktadır. Grip şakaya gelen bir hastalık değildir, mutlaka dikkatli takip edilmesi gereklidir” dedi.

Ünal, grip vakalarının kişiye olduğu gibi topluma yönelik sonuçları da bulunduğunu dile getirdi. Soğuk algınlığının gribe çok benzediğini ancak bu iki hastalığın tamamen birbirinden farklı olduklarını söyleyen Ünal, “Grip, insanı tamamen yatağa yatırır. Çok yüksek ateş, kas ve aşırı baş ağrısı gribin belirtisidir. Hastanelere başvuruyu arttırıp, iş gücü kaybına neden olur, performansı düşürür” diye konuştu.

Grip aşısını kimler yaptırmalı, kimler yaptırmamalı

Ünal, şöyle devam etti: “Yıllar içinde kuş, domuz ve attan insana geçen iki virüs adapte olmuştur. Grip mevsimi ekim sonu, kasım başında başlamaktadır. Domuz gribinin hamilelerde ağır seyretmesi sebebiyle Dünya Sağlık Örgütü, grip aşısını gebelere de önermektedir. Kalp, böbrek, diyabet gibi kronik hastalığı olanlar ile kanser ve organ nakli gibi nedenlerle bağışıklık sistemi baskılananlara ve 65 yaş üstündekilere grip aşısı ücretsizdir. Bu kişiler mutlaka aşı yaptırmalıdır. Sadece bir yıl koruduğu için aşının her yıl uygulanması gereklidir. Ortamda, o yıl için üretilen aşıların içeriğinde bulunanlardan farklı virüsler de dolaşabilir. Grip aşısı yaptırmasına rağmen bu hastalığı geçiren kişiler, aşının koruduğu virüsler nedeniyle değil diğer virüslerden dolayı hastalanabilir. Grip aşısının koruyucu etkisi 15 gün sonra başlamaktadır. Virüsü aşılanmadan önce kapanların hastalanması kaçınılmazdır. Grip aşısı yumurtada üretildiği, yumurtadan geçen proteinler tamamen arıtılamadığı için bu besine karşı alerjisi olanlar grip aşısı yaptırmamalıdır.”

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir