Bakıma Bebeklikten Başlayın

Diş sağlığında doğru bilinen 8 yanlış

Ge­nel sağ­lı­ğı önem­li öl­çü­de et­ki­le­yen ağız ve diş sağ­lı­ğı­nın ilk adı­mı be­bek­lik dö­ne­min­de baş­lı­yor. Süt diş­le­ri, bi­be­ron kul­la­nı­mı ve par­mak em­me ko­nu­sun­da­ki edi­ni­len yan­lış alış­kan­lık­lar diş sağ­lı­ğı­nı bo­zu­yor

Bebeklik döneminden itibaren diş sağlığına gereken önemin verilmesi, çocuğun hayatı boyunca sağlıklı diş ve ağız yapısına sahip olması için gereklidir. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu diş sağlığındaki doğru bilinen yanlışları anlatıyor.
1- Süt dişlerinin kalıcı dişler kadar önemli olmadığı düşüncesi (Yanlış):
Halk arasında erken çıkan dişlerin zayıf oldukları ve bu sebeple çabuk çürüdüklerine dair yanlış bir düşünce vardır.  Süt zamanından erken çürür ve çekilirse yan dişler kayar ve alttan gelen kalıcı dişlere yer kalmaz ve ortodontik problemlere yol açar.
2- Bebeği biberonla uyutmak doğrudur  (Yanlış):Gece uyumadan hemen önce veya uyku sırasında biberonla içilen süt, bebeğin dişlerinde “Biberon Çürüğü” gelişimine neden olabilir. Bunun yerine uyku esnasında bebeğinize emzik ya da biberonda su verin.

3- Bebeklerde parmak emme alışkanlığı dişlere zarar vermez  (Yanlış):
3- 4 yaşına kadar sürebilen parmak emme davranışı henüz gelişmekte olan kas ve kemik yapıları üzerine basınç uygulayarak dişlerin yer değiştirmesine yol açabilir.
4- Ağız ve diş sağlığı için dişleri sadece fırçalamak yeterlidir (Yanlış):Diş fırçasının ulaşamadığı ara yüzeylerde lifli besinlerin ve bakteri plağının diş çürüklerine neden olmaması için 4 yaşında diş ipi kullanımına başlanmalıdır.

5- İlk dişleri çıkmaya başladığında diş macunu kullanılmalıdır  (Yanlış):Bebeklerin diş macunu yutma riski olduğu için 3 yaşın altındaki çocukların diş macunu kullanmaması gerekiyor. Temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak temizlemek uygun olur.

6- Bebeklerin temel besin kaynağı olan süt dişlere zarar vermez (Yanlış):
Sütün içeriğindeki laktoz şekeri zamanla dişlerde çürüklere neden olabildiğinden 1 yaşından itibaren gece boyunca sadece su verilmeli.
7- İlaç kullanımı dişlere zarar vermez (Yanlış ):Kullanılan ilaçlar bebeğin diş gelişimini olumsuz yönde etkiler. İlaç seçiminde mümkünse içeriğinde şeker olmayanları doktorunuzdan isteyin. İlaçları öğün aralarında ya da dişleri fırçaladıktan sonra vermeyin.

8- Bebeklerde görülen her ateş yükselmesi diş çıkarmaya bağlıdır (Yanlış):

Bebeklerin süt dişlerini tamamlaması 3-3,5 yaşlarında gerçekleşir. Diş çıkarma döneminde genellikle diş etlerinde kızarıklık meydana gelir. Bebek için hassas olan bu dönemde ateş ve bulantı görülmesi dikkat edilmesi gereken bir konudur. Eğer ateş 37,5 derecenin üzerindeyse bu durumun diş kaynaklı olmadığının bilinmesi gerekir.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir